Chat met een apotheker!

Mercilon

Denk je erover te beginnen met de anticonceptiepil? Dan ben je vast benieuwd naar de verschillen tussen de verschillende soorten. Je leest hier alles over de Mercilon pil.

Wat is de Mercilon pil?

Mercilon is een anticonceptiepil die je dagelijks slikt en je kan helpen om een zwangerschap te voorkomen.  De Mercilon pil is een combinatiepil, wat wil zeggen dat deze twee verschillende hormonen heeft.¹  Daarnaast is Mercilon ook een éénfasepil, elk pilletje heeft dezelfde samenstelling met dezelfde hoeveelheid hormonen. De hormonen per pil zijn:

Hoe gebruik ik de Mercilon pil?

In het doosje Mercilon vind je strips met 21 kleine tabletjes. Op de strips staan de dagen van de week aangegeven die het makkelijker maken om bij te houden of je je pil hebt ingenomen. Deze moet je namelijk dagelijks op hetzelfde tijdstip slikken, als je wilt met wat water. Na 21 dagen zijn de pilletjes in de strip op en neem je 7 dagen geen pil. In deze periode, je stopweek, krijg je een onttrekkingsbloeding wat vergelijkbaar is met een menstruatie. Op de 8e dag begin je met het slikken van je nieuwe strip.

Invloed op ongesteldheid

Mercilon is een van de anticonceptiemethoden die het mogelijk maakt om je onttrekkingsbloeding te plannen of te verschuiven.

Wanneer je deze wilt overslaan begin je direct wanneer je strip op is met het slikken van de pilletjes uit de nieuwe strip. Je slaat hierdoor de stopweek dus over. Stop vervolgens met de pilletjes om je onttrekkingsbloeding te laten komen. Let wel op dat je nooit langer dan twee pilstrips doorslikt. En dat je altijd op de 8e dag weer begint met het slikken van je pilletjes. Anders ben je mogelijk niet beschermd tegen een zwangerschap.

Is de Mercilon pil geschikt voor mij?

Misschien is Mercilon voor jou de best passende anticonceptie. Maak een afspraak bij je huisarts of bekwame verloskundige om je wensen en medische historie te bespreken. Als Mercilon voor jou geschikt blijkt, kan de huisarts of bekwame verloskundige een recept voor je uitschrijven, zodat je dit voortaan bij de apotheek kan ophalen.

Bijwerkingen Mercilon

Bij het gebruik van Mercilon kun je last krijgen van bijwerkingen. De meest voorkomende zijn een verandering in je bloedingspatroon, zwaarmoedige stemming of stemmingsveranderingen, hoofdpijn, misselijkheid, pijn in de buik, gevoelige borsten of een verandering in je gewicht.

Bij het gebruik van een combinatiepil heb je een verhoogde kans op trombose (bloedpropjes). Wil je meer weten? Lees dan de bijsluiter.

Eigenschappen

Dagelijks innemen

Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte

Mercilon is een éénfasepil

Je kunt je bloeding overslaan of verplaatsen

Bijsluiter Mercilon

Mercilon

Stofnaam: desogestrel, ethinylestradiol

Download bijsluiter

Veelgestelde vragen
over Mercilon

Heb je een vraag over Mercilon? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Zoals alle geneesmiddelen kan Mercilon bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier.

Als je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last hebt gehad van overgeven of diarree en ook geen andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je gerust met de volgende strip verdergaan. Het is dan onwaarschijnlijk dat je zwanger bent.

Als de verwachte bloeding echter twee keer achter elkaar uitblijft kun je zwanger zijn. Neem meteen contact op met je arts. Ga niet verder met de volgende strip Mercilon voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Mercilon een betrouwbare anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt. Alle hormonale anticonceptiemiddelen zijn betrouwbaar. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.