Morning-afterpil
Heb je onbeschermde seks gehad of is er iets misgegaan met je anticonceptiemiddel? De morning-afterpil kun je in noodgevallen gebruiken om alsnog een zwangerschap te voorkomen.
Wat is de morning-afterpil?
De morning-afterpil is een vorm van noodanticonceptie. Het is zeker geen vervanging van gewone anticonceptiemethoden, omdat:
- Het niet in alle gevallen zwangerschap voorkomt
- Het risico van een teveel aan hormonen een verstoring van je cyclus kan veroorzaken
De morning-afterpil kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogisterij. Er zijn 2 soorten. De ene heeft het hormoon levonorgestrel als belangrijkste bestanddeel (Norlevo, Isteranda of generieken). De andere bevat ulipristalacetaat (EllaOne of generieken). Dit is geen hormoon, maar beïnvloedt je hormoonsysteem wel.
Wanneer slik ik de morning-afterpil?
De morning-afterpil werkt het best als je deze zo snel mogelijk slikt nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Hoe eerder, hoe kleiner de kans op zwangerschap. Het liefst binnen 12 uur na de seks. In ieder geval binnen 5 dagen. Gebruik de morning-afterpil precies zoals in de bijsluiter staat of zoals je arts of apotheker je heeft uitgelegd. De morning-afterpil werkt eenmalig. Als je na het innemen van de pil onbeschermde seks hebt, kun je nog steeds zwanger raken.
Werking morning-afterpil
Een morning-afterpil werkt niet zo goed als reguliere anticonceptiemethoden. Er blijft altijd een kleine kans op zwangerschap aanwezig. Moet je overgeven binnen 3 uur na het innemen van de morning-afterpil? Neem dan zo snel mogelijk een nieuwe in. Mocht je menstruatie uitblijven, lichter zijn dan normaal of meer dan een aantal dagen te laat zijn? Of heb je andere twijfels? Doe dan een zwangerschapstest en/of neem contact op met je huisarts.
Heeft de morning-afterpil bijwerkingen?
Net zoals elk geneesmiddel kan de morning-afterpil bijwerkingen hebben. Bijvoorbeeld misselijkheid, overgeven of vermoeidheid. De morning-afterpil kan ook de werking van je gewone hormonale anticonceptie verminderen. Gebruik daarom tot het begin van je volgende ongesteldheid een aanvullende barrièremethode, zoals een condoom.
Twijfel je of de anticonceptie die je gebruikt nog wel bij je past? Gebruik de keuzehulp en maak een afspraak bij je huisarts.
Veelgestelde
vragen
morning-afterpil
Heb je een vraag over het gebruik van de morning-afterpil of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.
Zoals alle geneesmiddelen kan de morning-afterpil bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze krijgt. Wil je meer informatie over de bijwerkingen? Lees dan de bijsluiter van de morning-afterpil NorLevo, Postinor, Isteranda of ellaOne.
Ook als je de morning-afterpil genomen hebt, blijft er een kleine kans op zwangerschap aanwezig. Deze vorm van noodanticonceptie stop of vertraagt waarschijnlijk de eisprong of voorkomt de innesteling van een bevrucht eitje. De morning-afterpil is echter niet meer werkzaam als de innesteling van de bevruchte eicel al is begonnen. Het is dus van belang om jezelf vooraf al zo goed mogelijk te beschermen tegen zwangerschap.
Neem de morning-afterpil zo snel mogelijk in, bij voorkeur binnen 12 uur en in ieder geval binnen 3 of 5 dagen na de onbeschermde seks (afhankelijk van het type dat je gebruikt). Slik de tablet in zijn geheel door met water. Je kunt de tablet op elk tijdstip van de dag innemen.
Als je al een regelmatige anticonceptiemethode gebruikt zoals de anticonceptiepil, dan kun je die op het gebruikelijke tijdstip blijven innemen. Word je niet ongesteld in de volgende pilvrije periode? Dan moet je een zwangerschapstest uitvoeren om zwangerschap uit te sluiten.
Daarnaast geldt dat het gebruik van de ellaOne morning-afterpil de werking van hormonale anticonceptie kan verminderen. Onder hormonale anticonceptie vallen de anticonceptiepil, de anticonceptiepleister, de anticonceptiering, de prikpil, het anticonceptiestaafje of het hormoonspiraaltje. Daarom wordt aanbevolen om na het slikken van de ellaOne tot het begin van de volgende menstruatieperiode een aanvullende barrièremethode te gebruiken.