Met of zonder hormonen
Je wilt veilige seks en niet zwanger worden. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie. Sommige werken op basis van hormonen, andere zijn hormoonvrij of bevatten een lage dosering. Wat past bij jou? Ontdek het hier.
De rol van hormonen
Hormonen spelen een belangrijke rol bij jouw vruchtbaarheid. Daarom bevatten veel vormen van anticonceptie hormonen. Het gaat dan om oestrogeen en progestageen. Oestrogeen zorgt er met name voor dat je een regelmatige, voorspelbare cyclus hebt. Progestageen heeft als belangrijkste functie dat het beschermt tegen zwangerschap. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat je natuurlijke cyclus onderdrukt wordt, waardoor je niet zwanger raakt.
Anticonceptie zonder hormonen
Misschien wil jij liever hormoonvrije anticonceptie gebruiken. Omdat je bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat je liever geen variaties op natuurlijke hormonen wil gebruiken. De anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
Anticonceptie zonder oestrogeen
In veel anticonceptie zit een combinatie van de hormonen progestageen en oestrogeen. Het oestrogeen zorgt soms voor bijwerkingen, zoals hoofdpijn, gespannen borsten en misselijkheid. Als je last hebt van die bijwerkingen, kan het de moeite waard zijn om te kijken naar anticonceptiemethoden met alleen progestageen. Dit zijn: de pil zonder oestrogeen (minipil), de prikpil, het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraal.
Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.
Het hormoon oestrogeen zorgt er voornamelijk voor dat je een regelmatige, voorspelbare cyclus hebt. Progestageen heeft als belangrijkste functie dat het je beschermt tegen zwangerschap. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat je natuurlijke cyclus onderdrukt wordt, waardoor je niet zwanger raakt. Dit gebeurt op de volgende manier:
- Er vindt geen eisprong plaats.
- Het slijmvlies in de baarmoederhals wordt taaier, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen en het moeilijker is om bij een eicel te komen.
- Innesteling van een bevruchte eicel is niet mogelijk omdat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd.