Chat met een apotheker!

Veelgestelde
vragen
Delamonie

Meer weten over Delamonie? Deze minipil is één van de anticonceptiepillen zonder oestrogeen en kan je beschermen tegen zwangerschap. Lees de veelgestelde vragen over Delamonie.

In de hierna genoemde situaties mag je geen Delamonie gebruiken. Als één van deze situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen voordat je met Delamonie begint. Je arts raadt je dan misschien een ander type pil aan of een heel andere (niet-hormonale) methode van anticonceptie.

  • Je allergisch bent voor één van de stoffen in dit geneesmiddel.
  • Je trombose hebt. Trombose is de vorming van een bloedstolsel waardoor een bloedvat kan worden afgesloten (bijvoorbeeld in een been [diepveneuze trombose] of in de longen [longembolie]).
  • Je geelzucht hebt (gele verkleuring van de huid) of een ernstige leveraandoening, of je hebt dit gehad, en je leverfunctie is nog niet normaal.
  • Je een vorm van kanker hebt die gevoelig is voor geslachtshormonen, zoals sommige soorten van borstkanker, of er bestaat een vermoeden dat je dit hebt.
  • Je onverklaarbare bloedingen uit de vagina hebt.
  • Bij overgevoeligheid voor pindanoten of soja.

Mocht een van de genoemde situaties ontstaan terwijl je Delamonie al gebruikt, dan moet je onmiddellijk stoppen en contact opnemen met je arts. Gebruik in de tussentijd een andere, niet-hormonale anticonceptiemethode.

Neem Delamonie elke dag ongeveer op dezelfde tijd te worden ingenomen, zodat de periode tussen twee tabletten altijd 24 uur bedraagt. De eerste tablet dient op de eerste dag van de menstruatie te worden ingenomen. Vervolgens dient dagelijks steeds één tablet te worden ingenomen, ongeacht het mogelijk optreden van bloedingen. Na de laatste blister dient de volgende dag meteen met een nieuwe blister te worden begonnen. 

Als je Delamonie bent vergeten, volg dan de instructies pil vergeten. Als je vaker je pil vergeet omdat je hier dagelijks aan moet denken, bedenk dan dat er ook niet-dagelijkse anticonceptiemethoden beschikbaar zijn.

Nee, je kunt met Delamonie je menstruatie niet uitstellen of overslaan als je niet ongesteld wilt worden. Ook kun je de stopweek niet verplaatsen.

Nee, je kunt met Delamonie de begindag van je menstruatie niet verschuiven.

Als je onverwacht bloedverlies hebt, blijf dan in ieder geval je tabletten innemen. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 20-30% van de vrouwen die Delamonie gebruikten, tussentijds bloedverlies heeft. Met alle pillen kan in de eerste paar maanden soms onverwacht bloedverlies optreden (spotting of doorbraakbloeding). Je kunt dan misschien niet zonder tampon of maandverband. Het onregelmatige bloedverlies houdt meestal op als je lichaam eenmaal gewend geraakt is aan Delamonie (na enkele maanden). Als het langer duurt, erger wordt of weer opnieuw begint, moet je contact opnemen met je arts. 

Als je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last hebt gehad van overgeven en ook geen andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je gerust met de volgende strip verdergaan. Het is dan onwaarschijnlijk dat je zwanger bent. 

Als de verwachte bloeding echter twee keer achter elkaar uitblijft, kun je zwanger zijn. Neem meteen contact op met je arts. Ga niet verder met de volgende strip Delamonie voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.

Je kunt met Delamonie stoppen wanneer je maar wilt. Als je niet zwanger wilt raken, vraag dan aan je arts om advies met betrekking tot andere betrouwbare methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen. Als je stopt omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Als je stopt met Delamonie omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Zoals alle geneesmiddelen kan Delamonie bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Voor een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen klik hier

Delamonie heeft de volgende eigenschappen:

  • Dagelijks
  • Je kunt je menstruatie niet overslaan, uitstellen of verschuiven
  • Je moet elke dag aan je anticonceptie denken
  • Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte
  • Zelf innemen
  • Je menstruatiepatroon kan veranderen bij gebruik
  • Geen stopweek

Je gebruikt Delamonie door elke dag een pil te slikken. Als de pilstrip op is, begin je gewoon weer aan een nieuwe strip. Je hebt dus geen stopweek.

Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat een Delamonie effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.

Als je binnen 3-4 uur na het innemen van een Delamonietablet moet overgeven, of ernstige diarree krijgt, moet je zo snel mogelijk de volgende tablet innemen. Er is dan namelijk een kans dat de werkzame stoffen niet volledig in het lichaam worden opgenomen. Deze situatie is vergelijkbaar met het vergeten van een tablet. Indien mogelijk neem je de volgende tablet binnen 12 uur na het tijdstip waarop je normaal je pil inneemt. Als dit niet mogelijk is, of als de 12 uur al voorbij zijn, kun je het beste op de volgende link klikken en de instructies volgen: pil vergeten

Als je vaker last hebt van overgeven of diarree, bedenk dan dat er anticonceptiemethoden zijn waarbij dit geen invloed heeft op de werking:

Ga je binnenkort naar jouw zorgverlener om te praten over anticonceptie?

Ga voorbereid naar je zorgverlener

Help jezelf en jouw zorgverlener door je goed voor te bereiden. Anticonceptie is namelijk altijd maatwerk. Iedere vrouw is anders. Deze vragenlijst laat je alvast nadenken over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past.