Veelgestelde
vragen
Evra
Wil je beginnen met de anticonceptiepleister? Onder de naam ‘Evra’ is deze hormonale pleister verkrijgbaar in Nederland. De pleister bevat twee verschillende hormonen en is bedoeld voor bescherming tegen zwangerschap. Je leest hier alle veelgestelde vragen over de Evra anticonceptiepleister.
In sommige situaties mag je geen hormonale anticonceptiemethode, zoals Evra, gebruiken. Als één van de onderstaande situaties op jou van toepassing is, moet je dit aan je arts vertellen. Je arts raadt je dan misschien een andere (niet-hormonale) methode van anticonceptie aan.
- Je hebt een bloedstolsel in een bloedvat in je benen (diepe veneuze trombose, DVT), je longen (longembolie, PE) of een ander orgaan, of je hebt dit in het verleden gehad.
- Je weet dat je een stoornis hebt die je bloedstolling beïnvloedt – bijvoorbeeld proteïne C-deficiëntie, proteïne S-deficiëntie, antitrombine III-deficiëntie, factor V-Leiden of antistoffen tegen fosfolipiden.
- Je moet worden geopereerd of je kunt gedurende lange tijd niet lopen.
- Je hebt ooit een hartaanval of beroerte gehad.
- Je hebt angina pectoris (een aandoening die hevige pijn in de borst veroorzaakt en een eerste teken van een hartaanval kan zijn) of een transiënte ischemische aanval (TIA – voorbijgaande symptomen van een beroerte), of u hebt dit ooit gehad.
- Je hebt een van de volgende ziektes, die de kans dat je een bloedstolsel in je slagaders krijgt, kunnen verhogen:
- ernstige diabetes met beschadiging van bloedvaten
- ernstig verhoogde bloeddruk
- een ernstig verhoogd vetgehalte in je bloed (cholesterol of triglyceriden)
- een aandoening die hyperhomocysteïnemie wordt genoemd.
- Je hebt een type migraine dat ‘migraine met aura’ wordt genoemd, of je hebt dit gehad.
- Je bent allergisch voor een van de stoffen die in dit middel zitten.
- Er is je ooit verteld dat je borstkanker of kanker aan de baarmoeder, baarmoederhals of vagina zou kunnen hebben.
- Je hebt ooit levergezwellen of een leveraandoening gehad waardoor je lever niet meer goed werkt.
- Je hebt onverklaarbare vaginale bloedingen.
- Als je hepatitis C hebt en geneesmiddelen gebruikt die ombitasvir/paritaprevir/ritonavir en dasabuvir bevatten.
Als een van de bovenvermelde situaties op jou van toepassing is, gebruik Evra dan niet. Als je er niet zeker van bent, raadpleeg dan je arts of apotheker voordat je Evra gebruikt.
Je plakt Evra op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid van de billen, rug, bovenarmen of buik. Je kunt de anticonceptiepleister beter niet op de borsten of bovenbenen plakken, omdat de vetlaag onder de huid daar te dik is. Om huidirritatie zoveel mogelijk te voorkomen, kun je het best steeds een andere plek op de huid kiezen. Druk de pleister stevig aan tot de randen goed hechten.
Je gebruikt één pleister per week gedurende 3 weken, géén pleister in de vierde week. De pleisters moeten altijd op dezelfde dag van de week worden aangebracht. De eerste pleister wordt aangebracht op dag 1 en wordt vervangen door een nieuwe, tweede pleister op dag 8. Deze tweede pleister wordt op dag 15 dan weer vervangen door een derde pleister. De pleistervrije periode begint op dag 22 en duurt 7 dagen. Deze pleistervrije periode mag niet langer dan 7 dagen duren, anders moet de behandeling worden aangevuld met een niet-hormonale anticonceptiemethode zoals een condoom.
Wanneer je begint met de Evra pleister hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zie onderstaande mogelijkheden.
Situatie 1: Je hebt minimaal een maand geen andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt
Anticonceptie met Evra begint op de eerste dag van de menstruatie. Er wordt één enkele pleister aangebracht die gedurende een hele week (7 dagen) wordt gedragen. De dag waarop de eerste pleister wordt aangebracht (dag 1/dag van aanvang) bepaalt op welke volgende dagen de pleister moet worden aangebracht. De pleister wordt elke week op diezelfde dag vervangen (cyclusdag 8, 15, 22 en dag 1 van de volgende cyclus). In de vierde week wordt geen pleister gedragen, te beginnen op dag 22.
Wanneer je voor de eerste keer met Evra start en je begint de behandeling na de eerste dag van de menstruatiecyclus, dan moet tijdens de eerste 7 daaropvolgende dagen een niet-hormonaal anticonceptivum worden gebruikt, zoals een condoom. Dit is alleen nodig wanneer je voor het eerst start met Evra.
Situatie 2: Je wilt overstappen van een combinatiepil of anticonceptiering
De behandeling met Evra moet beginnen op de eerste dag van de onttrekkingsbloeding. Als er binnen 5 dagen na het innemen van de laatste actieve (hormoonbevattende) combinatiepil of na het verwijderen van de anticonceptiering geen onttrekkingsbloeding is opgetreden, moet zwangerschap worden uitgesloten vóórdat begonnen kan worden met de behandeling met de anticonceptiepleister.
Wanneer de behandeling begint na de eerste dag van de onttrekkingsbloeding moet gedurende 7 dagen gelijktijdig een niet-hormonaal anticonceptivum worden gebruikt, zoals een condoom.
Wanneer er meer dan 7 dagen verstrijken na het innemen van de laatste actieve tablet of na het verwijderen van de anticonceptiering, is het mogelijk dat je hebt geovuleerd en daarom wordt aangeraden om een arts te raadplegen alvorens te beginnen met de behandeling met Evra. Wanneer er gemeenschap heeft plaatsgevonden tijdens een dergelijke lange pilvrije of ringvrije periode, moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid van zwangerschap.
Situatie 3: Je wilt overstappen van Cerazette, de prikpil, het anticonceptiestaafje of hormoonspiraaltje
Als je Cerazette gebruikt, kun je op elk moment overstappen op de anticonceptiepleister. Wanneer je de prikpil gebruikt, dien je over te stappen op de dag waarop je eigenlijk je volgende injectie zou krijgen. Gebruik je het anticonceptiestaafje of het hormoonspiraaltje, dan breng je Evra aan op de dag waarop het anticonceptiestaafje of het hormoonspiraal verwijderd wordt. Wel dien in alle gevallen je gedurende de eerste 7 dagen een extra anticonceptiemethode te gebruiken, bijvoorbeeld een condoom.
Situatie 4: Na de bevalling
Evra is niet geschikt als je borstvoeding geeft. Als je ervoor kiest om geen borstvoeding te geven, kun je niet eerder dan 4 weken na de bevalling beginnen met Evra. Wanneer je later start, moet je de eerste 7 dagen ook een barrièremethode (condoom) gebruiken. Wanneer je echter al gemeenschap hebt gehad, dient zwangerschap uitgesloten te worden alvorens werkelijk te starten met Evra of moet je wachten op de eerste menstruatie.
Situatie 5: Na een (spontane) abortus of miskraam
Na een abortus of miskraam die optreedt gedurende de eerste 20 weken van de zwangerschap, kun je onmiddellijk starten met Evra. Wanneer je dat doet hoef je geen extra anticonceptieve maatregelen te nemen. Wees erop bedacht dat de eisprong zich binnen 10 dagen na een abortus of miskraam kan voordoen. Na een abortus of miskraam die optreedt na een zwangerschap van 20 weken, kan op dag 21 na de abortus of op de eerste dag van de spontane menstruatie (afhankelijk van hetgeen zich het eerst voordoet) worden begonnen.
Ja, je kunt met Evra je menstruatie verschuiven of uitstellen. Je doet dit door de stopweek te verkorten en eerder met een nieuwe pleister te beginnen. Let op dat je de stopweek nooit langer dan 7 dagen maakt, want dan ben je niet meer beschermd tegen een zwangerschap.
Ja, je kunt met Evra de begindag van je menstruatie verschuiven. Dit doe je door de stopweek te verkorten (maak de stopweek nooit langer!) en eerder met een nieuwe pleister te beginnen. Bijvoorbeeld: als je de pleister op een vrijdag vervangt en je wilt dat in het vervolg verschuiven naar dinsdag (3 dagen eerder), dan moet je 3 dagen eerder dan gebruikelijk met een nieuwe pleister beginnen. Het is mogelijk dat je tijdens deze periode geen bloeding krijgt. Je kunt in dat geval last krijgen van spotting (bloeddruppels of -vlekjes) of doorbraakbloedingen.
Als je Evra gebruikt, kan in de eerste paar maanden soms onverwacht bloedverlies optreden (spotting of doorbraakbloeding). Je kunt dan misschien niet zonder tampon of maandverband. Laat de pleister in ieder geval gewoon zitten en vervang deze wekelijks. Het onregelmatige bloedverlies houdt meestal op als je lichaam eenmaal gewend geraakt is aan Evra (na ongeveer 3 cycli). Als het langer duurt, erger wordt of weer opnieuw begint, moet je contact opnemen met je arts.
Als je de pleisters volgens voorschrift hebt gebruikt en geen bloedverlies krijgt, moet je toch een nieuwe Evra pleister opplakken op je gebruikelijke ‘pleistervervangdag’. Dat je niet ongesteld wordt, hoeft niet te betekenen dat je zwanger bent.
Als de pleisters niet volgens voorschrift hebt gebruikt of als de verwachte bloeding twee keer achter elkaar uitblijft, kun je zwanger zijn. Neem direct contact op met je arts. Begin niet met de volgende pleister voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.
Je kunt op elk gewenst moment stoppen met Evra. Nadat je bent gestopt met Evra kun je snel weer zwanger worden. Als je niet zwanger wilt raken, vraag dan aan je arts om advies over andere betrouwbare methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen. Als je stopt omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.
Ja, zodra je met de Evra pleister stopt, kun je in principe zwanger worden. Het kan echter enige tijd duren voordat je zwanger raakt, vooral als je vóór het gebruik van de pleister een onregelmatige menstruatie had. In het algemeen wordt aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.
Als je de Evra pleister bent vergeten te vervangen, volg dan de instructies: anticonceptie vergeten. Als je vaker je wekelijkse pleister vergeet, bedenk dan dat er ook maandelijkse anticonceptie of anticonceptie voor meerdere jaren beschikbaar zijn.
Evra heeft de volgende eigenschappen:
- Wekelijks
- Je kunt je menstruatie overslaan, uitstellen of verschuiven
- Je hoeft niet elke dag aan je anticonceptie te denken
- Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen
- Zelf opplakken
Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Evra een effectieve anticonceptiemethode is, maar de pleister kan minder betrouwbaar zijn bij vrouwen zwaarder dan 90 kilogram. De anticonceptiepleister is bestand tegen water en zweet. Je kunt er daardoor gewoon mee douchen, in bad, sporten of zwemmen.
Alle hormonale anticonceptiemiddelen zijn betrouwbaar. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.
Evra blijft je gewoon beschermen bij overgeven of diarree. Wanneer je een anticonceptiepil gebruikt en je hebt overgegeven of je hebt diarree, kan dit inderdaad invloed hebben op de werking van je pil. Dit geldt echter niet voor Evra, de werking van de wekelijkse pleister blijft behouden.