Veelgestelde
vragen
sterilisatie
Sterilisatie is een definitievere vorm van anticonceptie en pas je meestal alleen toe als je geen kinderen (meer) wilt. Na het steriliseren ben je in principe blijvend onvruchtbaar. Een anticonceptie waar je dan ook goed over moet nadenken, voordat je een beslissing neemt. Bekijk hier de veelgestelde vragen.
Veel vrouwen weten uit ervaring dat menstruaties bij gebruik van een hormonale anticonceptiemethode mogelijk korter duren, minder hevig, minder pijnlijk en regelmatiger zijn dan zonder gebruik van een hormonale anticonceptiemethode. Geldt dit voor jou, bedenk dan dat je door het stoppen met je anticonceptie na een sterilisatie je eigen menstruatiecyclus terugkrijgt.
Sterilisatie van de man of vrouw is een definitieve vorm van anticonceptie die doorgaans alleen wordt toegepast als je geen kinderen (meer) wilt. In principe ben je na sterilisatie dus blijvend onvruchtbaar. Veel vrouwen die kiezen voor een sterilisatie, denken dat dit de meest zekere methode is om geen kinderen (meer) te krijgen. Toch biedt een sterilisatie geen 100% garantie om nooit meer zwanger te worden, hoewel de kans op zwangerschap klein is. Belangrijk om te weten is dat er langwerkende alternatieven zijn voor sterilisatie. Deze alternatieve anticonceptiemethoden zijn bovendien wél omkeerbaar, zodat je je vruchtbaarheid weer terugkrijgt wanneer je ermee stopt. Dergelijke alternatieven zijn het anticonceptiestaafje en het spiraal.
Het is in ieder geval belangrijk dat je een beslissing tot een sterilisatie weloverwogen neemt. Twijfel je na het gesprek met de huisarts of gynaecoloog, of na het lezen van de hier gegeven informatie, of sterilisatie voor jou wel de juiste oplossing is, aarzel dan niet om meer bedenktijd te nemen.
Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie die doorgaans alleen wordt toegepast als je geen kinderen (meer) wilt. Na het steriliseren ben je blijvend onvruchtbaar. Het is dus belangrijk dat je deze beslissing weloverwogen neemt. Zowel mannen als vrouwen kunnen gesteriliseerd worden.
Uit onderzoek en uit ervaring is bekend dat de kans op spijt na een sterilisatie bij sommige vrouwen groter is dan bij andere vrouwen. De kans op spijt is vooral groter bij jonge vrouwen, vrouwen met relatieproblemen of bij sterilisatie na een abortus of keizersnede in het kraambed.
Ook mannen krijgen soms spijt na een sterilisatie. Dit geldt voor ongeveer 2 tot 6% van de mannen. De kans op spijt van de ingreep is groter bij mannen die zich op jonge leeftijd laten opereren en bij mannen zonder eigen kinderen. Bij mannen is dan nog een hersteloperatie mogelijk om de sterilisatie ongedaan te maken. Een hersteloperatie lukt niet altijd en vaak is de vruchtbaarheid verminderd.
Vrouwen zijn na sterilisatie meteen niet meer vruchtbaar. De sterilisatie verandert niks aan de hormonen en seksuele gevoelens van de vrouw. Ook heeft het geen invloed op de menstruatie of overgang.
Na sterilisatie van de man is hij de eerste 2 tot 3 maanden nog vruchtbaar. In deze periode is het belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Pas daarna zijn alle zaadcellen uit het zaadvocht verdwenen. Om er zeker van te zijn dat er na deze periode geen levende zaadcellen meer in het zaadvocht zitten, wordt het zaadvocht onderzocht. Als uit het onderzoek blijkt dat dit inderdaad zo is, kun je veilig vrijen. Vanaf dat moment hoef je geen voorbehoedmiddel meer te gebruiken. Verder verandert er niks voor de man. Hij kan nog steeds een erectie krijgen en ook het gevoel bij klaarkomen en de hoeveelheid sperma blijven hetzelfde.