Combinatiepil
We kennen een hoop soorten anticonceptiepillen. Het onderscheid zit ‘m in de werkzame hormonen en in de hoeveelheid van elk hormoon. Zo zitten er in de combinatiepil altijd twee hormonen: oestrogeen en progestageen. Lees hier alles over de combinatiepil en welke soorten er zijn.
De combinatiepil als anticonceptie
In een combinatiepil zitten twee hormonen. Oestrogeen en progestageen. Het hormoon oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Progestageen helpt voorkomen dat je zwanger wordt. De meeste combinatiepillen bevatten een synthetisch oestrogeen dat ‘ethinylestradiol’ heet. Er bestaan ook combinatiepillen die lichaamseigen oestrogeen bevatten of worden omgezet in lichaamseigen oestrogeen. De minipil bevat alleen progestageen en is daarom geen combinatiepil.
Voor wie?
Met de combinatiepil kun je je ongesteldheid verplaatsen of overslaan. Het is belangrijk dat je de pil dagelijks op hetzelfde tijdstip inneemt. Dit heeft namelijk een sterke invloed op de werking van de pil.
Samen met je huisarts bekijk je welke anticonceptiemethode het beste bij je past. Voor de combinatiepil heb je een recept nodig van je huisarts.
Verschillende soorten combinatiepillen
Er bestaan verschillende soorten combinatiepillen: de éénfasepil en de meerfasenpil. Dit heeft te maken met de samenstelling van de hormonen. Bij de éénfasepil bevatten alle pillen in de éénfase-strip dezelfde hoeveelheid progestageen en oestrogeen. Bij een meerfasenpil verschilt de verhouding van elk hormoon per dag of aantal dagen. De strip bestaat uit pillen in verschillende kleuren die je in de juiste volgorde moet slikken. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende varianten.
Eenfasepil
Drovelis
Drovelis is een éénfase combinatiepil zonder stopweek. Lees hier alle informatie.
Meer informatieMicrogynon
Microgynon 30 en 50 zijn een éénfase combinatiepillen. Lees hier alle informatie.
Meer informatieNorgestimaat/Ethinylestradiol
Norgestimaat/Ethinylestradiol is een éénfase combinatiepil. Lees hier alle informatie.
Meer informatieMeerfasenpil
Qlaira
Qlaira is een meerfasen combinatiepil zonder stopweek. Lees hier alle informatie.
Meer informatieContinu Gefaseerd
Seasonique
Seasonique is een combinatiepil zonder stopweek met een verlengde cyclus. Lees hier alle informatie.
Meer informatieCombinatiepillen zonder stopweek
Daarnaast zijn er ook combinatiepillen zonder stopweek. De pillen met een stopweek hebben 21 pillen in de strip zitten. Daarna stop je een week met het slikken van de pil en begin je opnieuw met een strip van 21 pillen.
Een pil zonder stopweek heeft na de 21 gewone pillen een aantal placebopillen. Tijdens het slikken van de placebopillen word je ongesteld. Zodra je pilstrip op is, start je gewoon weer met een nieuwe strip. Deze variant kan handig zijn om in het ritme te blijven van het slikken van een pil.
Drovelis
Drovelis is een éénfase combinatiepil zonder stopweek. Lees hier alle informatie.
Meer informatieSeasonique
Seasonique is een combinatiepil zonder stopweek met een verlengde cyclus. Lees hier alle informatie.
Meer informatieQlaira
Qlaira is een meerfasen combinatiepil zonder stopweek. Lees hier alle informatie.
Meer informatieEigenschappen
Dagelijks innemen
Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte
Veel varianten om uit te kiezen
Je kunt je menstruatie plannen, uitstellen of overslaan
Vraag &
antwoord
Heb je een vraag over het gebruik van de combinatiepil of een andere vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.
Nee, de combinatiepil is niet geschikt als je borstvoeding geeft. Gedurende de eerste 6 maanden na de bevalling vermindert het gebruik van de combinatiemethode (progestageen + oestrogeen) mogelijk de hoeveelheid en de kwaliteit van de moedermelk en daardoor zou de gezondheid van de baby schade kunnen ondervinden. Het effect op de gezondheid van de baby bij gebruik van een combinatiemethode indien na 6 maanden na de bevalling borstvoeding gegeven wordt, is nog niet geheel duidelijk.
Geef je geen borstvoeding, dan wordt aangeraden om te starten tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Als je later dan dag 28 na de bevalling start met het slikken van de pil, wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen dat je de pil gebruikt een barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) te gebruiken. Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie. Het gebruik van de combinatiepil wordt over het algemeen niet aangeraden zolang je borstvoeding geeft.
Een combinatiemethode is een anticonceptiemethode die twee hormonen bevat: ‘oestrogeen’ en ‘progestageen’. De beschikbare combinatiemethoden zijn de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering. Twee belangrijke kenmerken van een combinatiemethode zijn dat je over het algemeen een regelmatig menstruatiepatroon kunt verwachten en dat je je menstruatie (stopweek) kunt overslaan, uitstellen of verschuiven. Combinatiemethoden zijn er in diverse doseringen. De meest voorgeschreven methodes bevatten doseringen van 30 microgram oestrogeen of minder.
Een combinatiemethode wordt in enkele situaties afgeraden, bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft, oestrogeen intolerant bent of een risico loopt om trombose te krijgen. Je kunt in zo’n geval een methode zonder oestrogeen overwegen.