Trigynon
De Trigynon anticonceptiepil kan je beschermen tegen een zwangerschap. Net als elke methode heeft deze pil specifieke eigenschappen. Lees hier meer over Trigynon.
Wat is de Trigynon pil?
De Trigynon pil heeft 2 verschillende hormonen en valt daarom onder de combinatiepillen. De samenstelling van de hormonen verschillen per pil. Er zijn drie verschillende samenstellingen, wat betekent dat Trigynon een driefasenpil is.
Een strip van Trigynon bevat bruine, witte en gele pilletjes. De hormonen in deze pillen zijn:
Bruine pilletjes
- 50 microgram levonorgestrel (een progestageen)
- 30 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)
Witte pilletjes
- 75 microgram levonorgestrel (een progestageen)
- 40 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)
Gele pilletjes
- 125 microgram levonorgestrel (een progestageen)
- 30 microgram ethinylestradiol (een oestrogeen)
Hoe gebruik ik de Trigynon pil?
Je neemt de Trigynon pil elke dag ongeveer op dezelfde tijd in met wat water. In de strip zitten 21 pilletjes in drie verschillende kleuren. Je begint met het slikken van het pilletje linksboven en volgt de richting van de pijlen. Zo heb je altijd de juiste volgorde van de verschillende kleuren. De verpakking komt met een sticker met de dagen van de week die je kunt plakken wanneer je begint. Op deze manier weet je altijd of je die dag je pil al hebt geslikt.
Als je strip leeg is slik je 7 dagen geen pil. Dit is je stopweek. In deze periode krijg je een onttrekkingsbloeding wat lijkt op je menstruatie. Op dag 8 begin je aan een nieuwe strip.
Wanneer je Trigynon op de juiste manier gebruikt kan deze je beschermen tegen een zwangerschap, ook in de stopweek.
Invloed op ongesteldheid
Er zijn meerdere mogelijkheden om de dag van je onttrekkingsbloeding te verplaatsen, of om de bloeding helemaal over te slaan.
Bloeding overslaan
- Je slaat de stopweek over. Je begint dan direct aan een nieuwe strip als de huidige leeg is.
- Vraag je huisarts of verloskundige naar een strip met éénfasepillen (deze hebben allemaal dezelfde samenstelling). Je slaat je stopweek over en gaat door met deze strip.
- Je slaat je stopweek over en begint meteen met de bruine tabletten van een nieuwe strip.
Om de dag van je onttrekkingsbloeding te verplaatsen kies je zelf wanneer je je stopweek begint. Zorg er wel voor dat je altijd op de 8e dag weer begint met het slikken van Trigynon.
Is de Trigynon pil geschikt voor mij?
Bij het kiezen van je anticonceptie zijn jouw wensen en je medische historie erg belangrijk. Je gaat in gesprek met je huisarts of bekwame verloskundige om dit te bespreken. Samen kijk je of Trigynon een goede optie is voor jou.
Wil je beginnen met het slikken van Trigynon? De huisarts of bekwame verloskundige kan een recept voorschrijven. Daarna haal je de verpakking met strips op bij de apotheek.
Bijwerkingen Trigynon
Net als andere anticonceptie kan ook Trigynon bijwerkingen hebben. De meest voorkomende zijn een depressie, stemmingswisselingen of stemmingsveranderingen, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, pijn in de borsten en gewichtstoename.
Wanneer je een combinatiepil gebruikt heb je een verhoogde kans op trombose (bloedpropjes). Alle informatie hierover en over bijwerkingen kun je lezen in de bijsluiter.
Eigenschappen
Dagelijks innemen
Een driefasenpil
Deze pil heeft geen stopweek
Je kunt je bloeding overslaan of verplaatsen
Bijsluiter Trigynon
Trigynon
Stofnaam: levonorgestrel, ethinylestradiol
Veelgestelde vragen
over Trigynon
Heb je een vraag over Trigynon? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.
Zowel onderzoek als praktijkervaring leert dat Trigynon een effectieve anticonceptiemethode is, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt. Alle hormonale anticonceptiemiddelen zijn betrouwbaar. Geen enkele vorm van anticonceptie is 100% betrouwbaar en voor alle anticonceptiemethoden geldt dat ze pas effectief kunnen zijn als ze correct en op het juiste moment worden ingenomen, gebruikt of toegediend.
Als je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last hebt gehad van overgeven of diarree en ook geen andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je gerust met de volgende strip verdergaan. Het is dan onwaarschijnlijk dat je zwanger bent.
Als de verwachte bloeding echter twee keer achter elkaar uitblijft kun je zwanger zijn. Neem meteen contact op met je arts. Ga niet verder met de volgende strip Trigynon voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.
Ja, je kunt met Trigynon incidenteel je menstruatie uitstellen. Dit kan op de volgende manieren:
- Aan het einde van de strip Trigynon ga je zonder tabletvrije periode door met de 10 gele tabletten van een nieuwe strip (de laatste fase).
- Als je je menstruatie langer dan 10 dagen uit wilt stellen, kun je je arts vragen om een strip van een één fasepil met oestrogeen (ethinylestradiol) en hetzelfde progestageen hormoon (levonorgestrel).
- De tabletten van een één fasepil bevatten allemaal dezelfde hoeveelheid hormonen en hebben ongeveer dezelfde samenstelling als de tabletten van de laatste fase van de Trigynon strip. Na de strip Trigynon ga je zonder tabletvrije periode door met de tabletten van de één fasepil. Je kunt deze strip eenmaal gebruiken, of eerder stoppen als je dat wilt.
- Aan het einde van de strip ga je zonder tabletvrije periode door met de eerste (bruine) tablet van een nieuwe strip Trigynon. Je kunt deze strip helemaal gebruiken, of eerder stoppen als je dat wilt. Deze manier geeft echter de grootste kans op spotting of een doorbraakbloeding.
Voor alle manieren geldt:
- Des te langer je de menstruatie uitstelt, des te groter de kans op spotting of een doorbraakbloeding wordt
- Na de laatste tablet houd je, zoals gebruikelijk, een tabletvrije periode van 7 dagen en begin je daarna weer met een nieuwe strip Trigynon.
- Tijdens het uitstellen van de menstruatie blijf je beschermd tegen zwangerschap.