Periodieke onthouding
Wat is periodieke onthouding, hoe werkt deze vorm van anticonceptie en waarom kan je nog steeds zwanger worden? We geven graag antwoord op al je vragen. Lees alles wat je moet weten over deze vorm van anticonceptie.
Wat is periodieke onthouding?
De periodieke onthouding is een anticonceptiemethode waarbij je uitgaat van je eigen menstruatiecyclus. Je hebt dan geen seks tijdens jouw vruchtbare periode. Elke maand heb je namelijk vruchtbare en niet vruchtbare dagen.
Is periodieke onthouding betrouwbaar?
Deze anticonceptiemethode vraagt veel nauwkeurigheid en zelfdiscipline en is daardoor niet erg betrouwbaar. Je moet namelijk precies weten op welke dagen je vruchtbaar bent en op welke niet. Je loopt anders de kans op zwangerschap. Op de dagen dat je vruchtbaar bent gebruik je een condoom.
Hoe weet ik wanneer ik vruchtbaar ben en wanneer niet?
Het meten van je lichaamstemperatuur en aanwezigheid van slijm in je vagina kan je hierover informatie geven. Ook heb je de mogelijkheid om je cyclus via een tracker of app inzichtelijk te maken en te zien wanneer je deze anticonceptiemethode zou kunnen toepassen. Goed om te weten: de periodieke onthouding is geen officiële methode en is een voorbehoed-techniek die niet erg betrouwbaar is.
De eigenschappen van periodieke onthouding
Let op! Periodieke onthouding is geen officiële methode
Deze methode is niet erg betrouwbaar
Vraag &
antwoord
Heb je een vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.
De effectiviteit hangt af van het soort anticonceptie dat je gebruikt en of je het op de juiste manier gebruikt. Met effectiviteit wordt bedoeld dat de kans op zwanger worden zeer klein is. Er zijn tegenwoordig veel effectieve hormonale anticonceptiemethoden, zoals de pil, de pleister, de ring, de prikpil, het staafje en het spiraaltje.
De werking van je anticonceptiemiddel neemt sterk af als je het vergeet. Neem dit mee in je overweging. Naast de pil zijn er ook methoden waarbij je niet elke dag aan je anticonceptie hoeft te denken. De pleister en de ring zijn niet-dagelijkse methoden die je zelf kunt inbrengen. Er zijn ook methoden die door de arts worden ingebracht, zoals de prikpil, het anticonceptiestaafje en het spiraaltje.
Iedereen heeft wel eens gehoord van de pil die je iedere dag moet slikken. Tegenwoordig zijn er echter ook anticonceptiemiddelen waar je niet iedere dag aan hoeft te denken. Sommige van deze moderne methoden kun je zelf nemen of inbrengen, sommige worden door de arts ingebracht. Kijk zelf maar eens naar de opties in onderstaande tabel. Als je meer wilt lezen over een specifieke anticonceptiemethode, kun je de optie ‘methoden’ selecteren in de navigatiebalk van deze website.