Sterilisatie vrouw
Sterilisatie wordt beschouwd als een definitieve vorm van anticonceptie. Na het steriliseren ben je als vrouw onvruchtbaar en kan je geen kinderen (meer) krijgen. Benieuwd hoe het werkt? Lees alles over sterilisatie bij de vrouw.
Wat is sterilisatie vrouw?
Een vrouwelijke sterilisatie wordt beschouwd als een definitieve vorm van anticonceptie. Dat wil zeggen dat je na de toepassing onvruchtbaar bent en geen kinderen (meer) zou kunnen krijgen. Toch biedt het geen 100% garantie om nooit meer zwanger te worden. De kans op zwangerschap is wel erg klein.
Hoe werkt sterilisatie bij de vrouw?
Bij de sterilisatie van de vrouw worden je eileiders afgesloten, zodat het sperma de eicellen niet meer kan bereiken en bevruchten.
Er zijn verschillende manieren waarop een sterilisatie kan worden uitgevoerd. Sterilisatie van de vrouw wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door middel van een kijkoperatie via de buik. Voor deze operatie word je onder narcose in slaap gebracht. Vervolgens maakt de arts twee kleine sneetjes: langs de rand van het schaamhaar en vlak bij de navel. Door het sneetje langs de rand van het schaamhaar schuift de arts een ringetje of klemmetje over de eileiders. De eileiders kunnen ook dichtgebrand of helemaal worden verwijderd. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten. Je mag meestal dezelfde dag weer naar huis. Wel moet je nog een keer terugkomen voor het verwijderen van de hechtingen. Bij een sterilisatie via de buikwand ben je direct onvruchtbaar.
Indien het de arts niet lukt om een ringetje of klemmetje over de eileiders te plaatsen, dan kunnen de eileiders ook volledig worden verwijderd. Echter is dit niet de standaard manier.
Kenmerken
Omdat sterilisatie in de meeste gevallen een definitieve vorm van anticonceptie is, hoef je de rest van je leven niet meer na te denken over je anticonceptie. Ook heeft een sterilisatie van de vrouw door het plaatsen van een ringetje of klem geen invloed op je hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang. Heb je na een sterilisatie toch hevige of onregelmatige menstruaties? Dan kun je ervoor kiezen om extra anticonceptie te gebruiken waarmee je de menstruatie kunt reguleren.
Is sterilisatie een optie voor mij?
Deze vorm van anticonceptie wordt in de meeste gevallen alleen toegepast als je er zeker van bent dat je geen kinderen (meer) wilt. Je moet er dan ook goed over nadenken en je door een specialist laten informeren over deze ingreep. Het kan namelijk voorkomen dat je spijt krijgt van de operatie. Wanneer je bent gesteriliseerd door het plaatsen van een ringetje of klem zijn er mogelijkheden tot het uitvoeren van een hersteloperatie. Hierbij wordt geprobeerd de eileiders te herstellen. Dit is een operatie en lukt niet altijd. De kans op zwangerschap na een hersteloperatie is gemiddeld 40 tot 85%.
Bijwerkingen en complicaties
Mogelijke bijwerkingen van een vrouwelijke sterilisatie zijn als volgt:
- Een ontsteking of bloeding
- Last van de narcose na de operatie
Meer informatie
Wil je meer weten over de sterilisatie vrouw of een hersteloperatie? Neem dan contact op met je arts. Samen kunnen jullie de voor- en nadelen bespreken. Alleen samen met een arts kan worden bepaald of sterilisatie mogelijk is, welke methode in jouw situatie het meest geschikt is of dat andere anticonceptie mogelijk een beter passende optie is.
Veelgestelde
vragen
sterilisatie vrouw
Heb je een vraag over sterilisatie vrouw? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.
Bij de sterilisatie van een vrouw worden de eileiders afgesloten, zodat de zaadcellen van de man de eicel in de eierstok niet meer kunnen bereiken en bevruchten. De eierstokken zijn verantwoordelijk voor het aanmaken van eicellen. Twee weken voordat je ongesteld wordt komt er een eicel uit de eierstokken via de eileiders in de baarmoeder terecht. Wanneer er zaadcellen in de vagina komen, gaan deze via de baarmoeder naar de eileiders om vervolgens de eicel te bevruchten. Hierdoor kan er een zwangerschap ontstaan. Na het afsluiten van de eileiders kan het sperma de eicellen niet meer bereiken en bevruchten.
Sterilisatie van de vrouw wordt uitgevoerd door middel van een kijkoperatie via de buik. Voor deze operatie word je onder narcose gebracht. Vervolgens maakt de gynaecoloog twee kleine sneetjes: langs de rand van de schaamstreek en vlakbij de navel. Via het sneetje bij de navel wordt er lucht in de buikholte gepompt. De buikwand komt hierdoor bol te staan zodat de arts beter kan zien wat hij doet. Door het sneetje langs de rand van de schaamstreek schuift de gynaecoloog een ringetje of klemmetje over de eileiders. De eileiders kunnen ook dichtgebrand worden of geheel worden verwijderd. Zodra de eileiders zijn afgebonden wordt de lucht weer uit de buikholte gelaten en kunnen de sneetjes worden gehecht. Na de ingreep van ongeveer 30 minuten mag je meestal dezelfde dag weer naar huis. Wel moet je nog een keer terugkomen voor het verwijderen van de hechtingen.
Door het stoppen met je anticonceptie krijg je na een sterilisatie je eigen menstruatiecyclus terug. Veel vrouwen weten uit ervaring dat menstruatie bij gebruik van een hormonale anticonceptiemethode mogelijk korter duren, minder hevig, minder pijnlijk en regelmatiger zijn dan zonder gebruik van een hormonale anticonceptiemethode. Na een sterilisatie bestaat dus een kans dat je (weer) last krijgt van menstruatieproblemen.
Vrouwen zijn na sterilisatie meteen niet meer vruchtbaar. De sterilisatie verandert niks aan de hormonen en seksuele gevoelens van de vrouw. Ook heeft het geen invloed op de menstruatie of overgang.
Na sterilisatie van de man is hij de eerste 2 tot 3 maanden nog vruchtbaar. In deze periode is het belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Pas daarna zijn alle zaadcellen uit het zaadvocht verdwenen. Om er zeker van te zijn dat er na deze periode geen levende zaadcellen meer in het zaadvocht zitten, wordt het zaadvocht onderzocht. Als uit het onderzoek blijkt dat dit inderdaad zo is, kun je veilig vrijen. Vanaf dat moment hoef je geen voorbehoedmiddel meer te gebruiken. Verder verandert er niks voor de man. Hij kan nog steeds een erectie krijgen en ook het gevoel bij klaarkomen en de hoeveelheid sperma blijven hetzelfde.