Geen kinderen (meer)
De beslissing is genomen. Je wil geen kinderen (meer). Bijvoorbeeld omdat je er al 1 of meerdere hebt. Of omdat je geen kinderwens hebt. Maar hoe bescherm je jezelf dan tegen een ongewenste zwangerschap? Alles wat je hierover moet weten lees je hier.
Langdurige anticonceptiemethodes
Anticonceptie is er in veel verschillende soorten. Van korte anticonceptiemethodes zoals de pil die je dagelijks moet slikken, de anticonceptiepleister die je wekelijks moet vervangen en de anticonceptiering die een maand werkt. Maar er zijn ook mogelijkheden met een langere werking. Tot deze categorie behoren de prikpil (1x per 3 maanden), anticonceptiestaafje (1x per 3 jaar) en het spiraaltje. Het aantal jaar dat een spiraaltje werkzaam is hangt af van het type, lees hierover meer op de pagina van spiraaltjes.
Zo ben je langdurig beschermd, maar hoef je geen blijvende actie te ondernemen wanneer je geen kinderen (meer) wilt.
Definitieve anticonceptie
Jullie zijn het er samen over eens: er komen geen kinderen (meer). Maar hoe zorg je er dan voor dat je niet meer zwanger kunt worden? Je kunt natuurlijk verder gaan met de anticonceptiemethode die je al gebruikte, maar je kunt ook kiezen voor een permanente oplossing: sterilisatie. Bij de sterilisatie van de vrouw worden de eileiders afgesloten, zodat je eicel niet meer bevrucht kan worden. De operatie wordt in het ziekenhuis uitgevoerd via de buik. Je behoudt hierna gewoon je eigen menstruatiecyclus en bent blijvend onvruchtbaar.
Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders afgesloten, zodat er geen zaadcellen meer doorheen kunnen.
Het gaat in beiden gevallen om een definitieve oplossing. Je moet in dit geval dus een weloverwogen beslissing maken.
Ik heb geen kinderwens
Bewust kinderloos, er is en blijft een stigma rondom dit onderwerp. Kiezen voor geen kinderen kan verschillende redenen hebben. Je wil je bijvoorbeeld focussen op je carrière, lekker de wereld rond reizen of de verantwoordelijkheden en financiën die erbij komen kijken passen niet in jouw toekomstplan. Er hoeft niet eens een specifieke reden voor te zijn. Jij beslist over jouw leven en het belangrijkste is dat je een keuze maakt die juist is voor jou.
Neem contact op
Heb je vragen over anticonceptie wanneer je geen kinderwens (meer) hebt? Neem dan contact op met je huisarts. Jullie kunnen het dan samen uitgebreid over jouw situatie hebben.
Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.
Hoe lang je wilt wachten met je volgende zwangerschap kan bepalend zijn voor de keuze van je anticonceptie. Wil je bijvoorbeeld binnen een jaar weer zwanger worden of pas over drie jaar? Dit zijn de mogelijkheden:
- Combinatiepil (dagelijkse anticonceptie, zelf innemen)
- Anticonceptiepleister (1 week anticonceptie, zelf aanbrengen)
- Anticonceptiering (1 maand anticonceptie, zelf inbrengen)
- Prikpil (3 maanden anticonceptie, door de arts laten inbrengen)
- Anticonceptiestaafje (3 jaar anticonceptie, door de arts laten inbrengen)
- Spiraaltje (5 tot 10 jaar anticonceptie, door de arts laten inbrengen)
Als je anticonceptie gebruikt, maar hier niet helemaal tevreden mee bent, kun je switchen van anticonceptie. Heb je bijvoorbeeld veel last van bijwerkingen bij het gebruik van de pil? Dan kan het misschien helpen om over te stappen op een andere soort pil. Of komt het regelmatig voor dat je de pil vergeet in te nemen? Misschien kun je dan beter kiezen voor een andere anticonceptiemethode. Er zijn verschillende anticonceptiemethoden die effectief zijn, zonder dat je er elke dag aan hoeft te denken. Je huisarts kan je hier meer informatie over geven.
Doe de check en denk alvast na over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past. Zo ga je goed voorbereid naar je zorgverlener.
Als je gestopt bent met jouw anticonceptie en weer opnieuw wil beginnen, bespreek dit dan met je zorgverlener. Je kunt kiezen voor dezelfde anticonceptie die je al gebruikte of voor andere anticonceptie. Er bestaan verschillende anticonceptiemethoden met specifieke eigenschappen en kenmerken.
Doe de check en denk alvast na over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past. Zo ga je goed voorbereid naar je zorgverlener.