Chat met een apotheker!

In mijn tienerjaren

In je tienerjaren ga je door veel veranderingen. Je lichaam verandert, maar ook op emotioneel vlak vinden er veranderingen plaats. Je krijgt misschien wel een eerste relatie en bent seksueel actief. Omdat je vruchtbaar bent, kan het slim zijn om na te denken over welke anticonceptie bij je past, zodat je beschermt bent tegen een ongewenste zwangerschap. Dat vraagt om meer informatie en uitleg. Hier lees je alles wat je moet weten.

Anticonceptie in de puberteit

Anticonceptie is een belangrijk onderwerp als je in de puberteit zit. Wanneer je seksueel actief wordt, is het van groot belang om je bewust te zijn van de verschillende mogelijkheden die er zijn op het gebied van anticonceptie. Want naast dat het condoom er is om je te beschermen tegen SOA’s en zwangerschap, kennen we in Nederland nog veel meer opties voor anticonceptie. Voordat je start met je anticonceptie is het goed om te weten welke soort anticonceptie bij je past en vanaf welke leeftijd je anticonceptie kunt gebruiken.

 

Welke methode is het meest geschikt voor mij?

Welke methode het beste bij je past, hangt af van wat je zelf fijn vindt. Het is belangrijk om samen met je huisarts te overleggen en te bepalen welke anticonceptiemethode geschikt is voor jou. Je huisarts stelt je een aantal vragen om zo het juiste advies te kunnen geven. Benieuwd welke soorten anticonceptie er zijn? Dat lees je op onderstaande pagina.

Alles over anticonceptie

 

Welke anticonceptie biedt bescherming tegen SOA’s?

Het is ook belangrijk om te weten dat anticonceptie niet alleen bedoeld is om zwangerschap te voorkomen, maar ook om je te beschermen tegen Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s). Een condoom is de enige anticonceptiemethode die bescherming biedt tegen SOA’s. Dus, als je seksueel actief bent, is het aan te raden om altijd een condoom te gebruiken in combinatie met een andere anticonceptiemethode. Je kunt het condoom zelf kopen op veel verschillende plekken en hebt hiervoor geen overleg met een huisarts nodig.

Meer lezen over het condoom

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over anticonceptie? Op onze ‘Veelgestelde vragen’ pagina vind je de antwoorden op al je vragen.

Veelgestelde vragen

Van alle anticonceptiemethoden beschermt alleen het condoom tegen SOA’s. Bij nieuwe of wisselende seksuele contacten wordt geadviseerd altijd een condoom te gebruiken om jezelf tegen SOA’s te beschermen.

De effectiviteit hangt af van het soort anticonceptie dat je gebruikt en of je het op de juiste manier gebruikt. Met effectiviteit wordt bedoeld dat de kans op zwanger worden zeer klein is. Er zijn tegenwoordig veel effectieve hormonale anticonceptiemethoden, zoals de pil, de pleister, de ring, de prikpil, het staafje en het spiraaltje.

De werking van je anticonceptiemiddel neemt sterk af als je het vergeet. Neem dit mee in je overweging. Naast de pil zijn er ook methoden waarbij je niet elke dag aan je anticonceptie hoeft te denken. De pleister en de ring zijn niet-dagelijkse methoden die je zelf kunt inbrengen. Er zijn ook methoden die door de arts worden ingebracht, zoals de prikpil, het anticonceptiestaafje en het spiraaltje.

Welke anticonceptie je het beste kunt gebruiken, verschilt per persoon. Er bestaan verschillende anticonceptiemethoden met specifieke eigenschappen en kenmerken. Doe de check en denk alvast na over zaken die belangrijk zijn voor het vinden van een anticonceptiemiddel dat bij jou past. Zo ga je goed voorbereid naar je zorgverlener.

Welke methode past bij jou?

Ga voorbereid naar je huisarts

Bereid je goed voor op het gesprek. Vergelijk methoden met elkaar of vul de handige keuzehulp in en zet de belangrijkste dingen alvast op een rijtje voor jezelf.