Chat met een apotheker!

Levensfases

Voor het eerst ongesteld, een veranderend lichaam, een kinderwens of juist niet. Het zijn allemaal verschillende levensfases waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Levensfases die stuk voor stuk invloed hebben op je anticonceptie. Soms past je huidige methode niet (meer) of je moet juist voor het eerst een keuze maken. Dat vraagt om meer informatie en uitleg. Die geven we je graag!

Voor het eerst ongesteld

Je bent voor het eerst ongesteld geworden. En nu? Wat staat je te wachten? Het kan zomaar zijn dat je last hebt van buikpijn, hoofdpijn en dat je misschien stemmingswisselingen hebt. Vanaf nu word je ongesteld en ben je vruchtbaar. Hét moment om na te denken over je anticonceptie.

Ik wil meer weten

In mijn tienerjaren

Je zit middenin de puberteit en je lichaam verandert. Misschien heb je wel een eerste relatie of ben je inmiddels seksueel actief. Omdat je vruchtbaar bent is het belangrijk om na te denken over de juiste anticonceptie. Lees meer.

Ik wil meer weten

Het leven van een twintiger

Als twintiger gebeurt er veel: je studeert of begint met werken, hebt je eigen woonplek, gaat regelmatig op stap en leert veel nieuwe mensen kennen. Misschien gebruik je al een tijd anticonceptie, of nog helemaal niet. Hoe dan ook heeft het je aan het denken gezet en wil je meer te weten komen over welke anticonceptie bij je past.

Ik wil meer weten

Een kinderwens

Het moment is daar. Je hebt besloten dat je een kindje wilt. Een bijzondere en speciale periode ga je tegemoet. Maar wat als je jarenlang de pil hebt geslikt of gebruik hebt gemaakt van de prikpil. Hoelang duurt het dan voordat je weer volledig vruchtbaar bent? En hoe zit het met borstvoeding geven en anticonceptie?

Ik wil meer weten

Geen kinderen (meer)

Je hebt besloten dat je geen kinderen (meer) wilt en wilt jezelf beschermen tegen een zwangerschap. Je denkt erover na om (weer) te beginnen met anticonceptie en bent benieuwd welke soort anticonceptie het beste bij deze levensfase past.

Ik wil meer weten

In de overgang

Je zit in je laatste jaren van je ongesteldheid. Er komt bijvoorbeeld meer of juist minder tijd tussen je menstruatie. Je lichaam verandert en maakt zich klaar voor een nieuwe levensfase. Daar hoort ook de juiste anticonceptiemethode bij. Lees meer over anticonceptie en de overgang.

Ik wil meer weten

Ga je binnenkort met jouw zorgverlener in gesprek over anticonceptie?

Ga voorbereid naar je arts

Ga voorbereid het gesprek in

Een goede voorbereiding is het halve werk. Help jezelf en jouw zorgverlener daarom door je goed in te lezen voordat je het gesprek aangaat. De wensen en behoeften rondom anticonceptie kunnen voor iedereen anders zijn. Deze vragenlijst laat je alvast nadenken over zaken die jij belangrijk vindt bij anticonceptie.