Veelgestelde
vragen
anticonceptiepil
In de anticonceptiepil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. Er zijn verschillende soorten en merken van de anticonceptiepil. Je leest hier de veelgestelde vragen.
Ja, dan kun je kiezen voor één van de volgende opties:
- Anticonceptiepleister (1 week anticonceptie, zelf aanbrengen)
- Anticonceptiering (1 maand anticonceptie, zelf inbrengen)
- Prikpil (één injectie per drie maanden, door de arts laten injecteren)
- Anticonceptiestaafje (3 jaar anticonceptie, door de arts laten inbrengen)
- Spiraaltje (5 tot 10 jaar anticonceptie, door de arts laten inbrengen)
- Sterilisatie (onomkeerbaar)
De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Alleen een condoom kan tegen deze aandoeningen beschermen.
De pil is een hormonale vorm van anticonceptie. Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen op de markt met allerlei verschillende hormonen. De twee hoofdcategorieën zijn: de combinatiepil en de pil zonder oestrogeen. Zoals ieder medicijn kan de anticonceptiepil bijwerkingen veroorzaken.
Hoe je de pil moet gebruiken, is afhankelijk van het soort pil. Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen op de markt met allerlei verschillende hormonen. De twee hoofdcategorieën zijn: de combinatiepil en de pil zonder oestrogeen.
In de meeste gevallen slik je 3 weken lang elke dag een pil. Daarna heb je een stopweek en word je ongesteld. Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Er bestaan ook pillen waarbij je geen stopweek hebt. Je blijft dan elke dag een pil slikken.
Als je de anticonceptiepil gebruikt, moet je dagelijks aan je anticonceptie denken. Er zijn ook niet-dagelijkse anticonceptiemethoden beschikbaar zijn.
Je kunt het beste starten met de pil op de eerste dag van je menstruatie. Zo ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Een anticonceptiepil neem je iedere dag op een vast tijdstip in. Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen. Dit noemen we de stopweek. Let op, dit is niet bij elke pilsoort het geval. De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang. Bij sommige pilsoorten is er geen stopweek, je maakt de strip af en begint zodra die op is met een nieuwe pilstrip.
Je kunt ook beginnen met de pil als je niet ongesteld bent. Het nadeel is dat de anticonceptiepil dan de eerste 7 dagen nog niet veilig is. Wanneer je in die periode gemeenschap hebt moet je een aanvullend voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.
Als je begint met het slikken van de pil op de eerste dag van je cyclus (de eerste dag van je menstruatie) werkt de pil meteen. Je bent dan meteen beschermd tegen zwangerschap. Als je op een later moment begint, moet je in de eerste 7 dagen een extra voorbehoedmiddel (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.
Je kunt met de pil stoppen wanneer je maar wilt. Als je niet zwanger wilt raken, vraag dan aan je arts om advies over andere betrouwbare methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen.
Als je stopt omdat je zwanger wilt worden, wordt in het algemeen aangeraden om te wachten totdat je een natuurlijke menstruatie hebt gehad voordat je probeert in verwachting te raken. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.
Als je stopt met de pil word je binnen enkele maanden vanzelf weer ongesteld. Het precieze moment verschilt per persoon. Sommige vrouwen worden pas na een jaar weer ongesteld. Dat je niet meteen ongesteld wordt, betekent niet dat je niet meer vruchtbaar bent. De eisprong en menstruatie kunnen ieder moment weer op gang komen. Blijft de menstruatie langere tijd weg en maak je je zorgen? Bespreek dit dan met je huisarts.
Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen op de markt met allerlei verschillende hormonen. De twee hoofdcategorieën zijn: de combinatiepil en de pil zonder oestrogeen. Om te ontdekken welke pil het beste bij jou past, lees je meer informatie over de verschillende soorten op deze website. Naast de pil, zijn er nog meer anticonceptiemethoden die je kunt gebruiken.
De werking van de pil kan minder zijn als je deze vergeet te slikken, als je diarree hebt of als je moet braken. Hoe goed de pil werkt, hangt sterk af van het correct gebruik.
Ben je vergeten om de pil te slikken? Bekijk het advies per type pil op deze pagina.
Meestal kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent. De kans op zwangerschap is dan zeer klein. Natuurlijk kun je ook al eerder stoppen met de pil. Als je wilt stoppen met de pil, kan dat wanneer je maar wilt. Wil je niet zwanger raken? Vraag dan aan je arts om advies over andere betrouwbare methoden van anticonceptie. Je kunt je alvast voorbereiden op het gesprek met je arts door de informatie op deze website te lezen.
Als je stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap. In de pil zitten namelijk hormonen die ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Bovendien beïnvloeden de hormonen de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan innestelen. Als je niet zwanger wilt worden, moet je na het stoppen met de pil dus een andere methode van anticonceptie gebruiken.
Tijdens het slikken van de pil word je regelmatig ongesteld. Dit is een onttrekkingsbloeding. Zodra je stopt met de pil komt je natuurlijke menstruatie weer op gang. Als je stopt met de pil word je binnen enkele maanden vanzelf weer ongesteld. Het precieze moment verschilt per persoon. Sommige vrouwen worden pas na een jaar weer ongesteld.
Na het stoppen met de pil ben je vrijwel meteen weer vruchtbaar. Als je de pil een keer vergeten bent en je hebt onbeschermde gemeenschap gehad, kun je al zwanger raken. De eisprong en menstruatie kunnen ieder moment weer op gang komen. Als je niet zwanger wilt worden, moet je na het stoppen met de pil dus een andere methode van anticonceptie gebruiken.
Wat je moet doen als je de pil vergeten bent, is afhankelijk van het soort pil dat je slikt. Check het anticonceptieschema en ontdek makkelijk en snel wat je moet doen wanneer je jouw anticonceptie bent vergeten.
Wat je moet doen als je de pil vergeten bent, is afhankelijk van het soort pil dat je slikt. Check het anticonceptieschema en ontdek makkelijk en snel wat je moet doen wanneer je jouw anticonceptie bent vergeten.
Als je de pil doorslikt, en dus de stopweek overslaat, word je niet ongesteld. Je kunt tijdens het gebruik van de volgende pilstrip wel last hebben van een doorbraakbloeding of spotting.
Zoals alle geneesmiddelen kan ook de pil bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. De bijwerkingen zijn verschillend per soort anticonceptiepil. Op deze website vind je per pil een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen. Voor het volledige overzicht van bijwerkingen kun je in de bijsluiter kijken.
Wat je moet doen als je de pil vergeten bent, is afhankelijk van het soort pil dat je slikt. Check het anticonceptieschema en ontdek makkelijk en snel wat je moet doen wanneer je jouw anticonceptie bent vergeten.
In sommige situaties mag je de pil niet gebruiken. Deze situaties verschillen per anticonceptiepil. Op deze website vind je hiervan per pil een uitgebreid overzicht. Je kunt ook in de bijsluiter van de pil kijken.
De pil heeft de volgende eigenschappen:
- Dagelijks
- Dagelijkse pieken en dalen in de hormoonafgifte
- Je moet elke dag aan je anticonceptie denken
- Je kunt je menstruatie bij de meeste pillen overslaan, uitstellen of verschuiven
Ja, in een combinatiemethode zitten twee hormonen: progestageen en oestrogeen. De meest voorkomende bijwerkingen door oestrogenen zijn hoofdpijn, gespannen borsten en misselijkheid. Als je last hebt van bijvoorbeeld een van die bijwerkingen, kan het de moeite waard zijn om te weten wat de anticonceptiemethoden zijn met alleen progestageen. Bij deze methoden kun je je menstruatie niet regelen. Wil je je menstruatie kunnen regelen, dan kun je een anticonceptiemethode kiezen met het meer lichaamseigen estradiolvaleraat (Qlaira), met het lichaamseigen estradiol (Zoely) of naar een methode zonder het hormoon oestrogeen.
Anticonceptiemethoden zonder oestrogeen zijn er in diverse vormen: de pil zonder oestrogeen, de prikpil, het anticonceptiestaafje, het hormoonspiraal. Ook zijn er methoden zonder hormonen: het koperspiraaltje, sterilisatie.
Als je alle tabletten correct hebt ingenomen, geen last hebt gehad van overgeven of diarree en ook geen andere geneesmiddelen hebt gebruikt, kun je gerust met de volgende strip verdergaan. Het is dan onwaarschijnlijk dat je zwanger bent.
Als de verwachte bloeding echter twee keer achter elkaar uitblijft, kun je zwanger zijn. Neem in dat geval meteen contact op met je arts. Ga niet verder met de volgende pilstrip voordat je arts heeft vastgesteld dat je niet zwanger bent.
Met alle pillen kan in de eerste paar maanden soms onverwacht bloedverlies optreden (spotting of doorbraakbloeding). Je kunt dan misschien niet zonder tampon of maandverband. Blijf in ieder geval je tabletten innemen. Het onregelmatige bloedverlies houdt meestal op als je lichaam eenmaal gewend geraakt is aan de pil (na ongeveer 3 strips). Als het langer duurt, erger wordt of weer opnieuw begint, moet je contact opnemen met je arts.
Als je de pil begint te slikken op de eerste dag van je menstruatie, ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Begin je op een andere dag? Dan duurt het ongeveer een week voordat de pil werkt. Je dient dan dus de eerste 7 dagen dat je de pil slikt een aanvullende anticonceptiemethode te gebruiken, zoals een condoom.
Voor een goede werking van de pil is het belangrijk dat je deze elke dag slikt. Je bent dan voortdurend beschermd, ook tijdens de stopweek.
In een combinatiemethode zitten twee hormonen: progestageen en oestrogeen. De meest voorkomende bijwerkingen door oestrogenen zijn hoofdpijn, gespannen borsten en misselijkheid. Als je last hebt van die bijwerkingen, kan het de moeite waard zijn om te weten wat de anticonceptiemethoden zijn met alleen progestageen, zoals Cerazette, Depo-Provera, Sayana, Implanon NXT of Mirena. Bij deze methoden kun je je menstruatie niet regelen. Wil je je menstruatie kunnen regelen dan kun je een anticonceptiemethode kiezen met het meer lichaamseigen estradiolvaleraat (Qlaira), met het lichaamseigen estradiol (Zoely).
In de pil zitten hormonen die ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Bovendien beïnvloeden de hormonen de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan innestelen. Door de pil op de juiste manier te gebruiken, voorkom je dat je zwanger wordt.
De pil voorkomt dat je zwanger wordt. In de anticonceptiepil zitten hormonen die ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Bovendien beïnvloeden de hormonen de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan innestelen.
Er bestaat nog steeds een kleine kans dat je zwanger raakt. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt, is deze kans kleiner dan ongeveer 1%.
Met de pil is de kans zeer klein dat je zwanger wordt, maar geen geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt, is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip. De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. Daarnaast maakt de pil het slijm in de baarmoeder taai zodat zaadcellen er niet doorheen kunnen. Na 3 weken volgt er een stopweek. In deze week ben je ongesteld. Tijdens deze 7 dagen ben je nog steeds beschermd tegen zwangerschap. Er zijn ook varianten met 28 pillen per strip. Bij deze varianten slik je iedere dag een pil en hebt geen stopweek, wat kan helpen om het vergeten van de pil te voorkomen. De laatste pillen van de strip bevatten geen hormonen, in deze week ben je ongesteld. Welke soort pil het beste bij jouw lichaam past, overleg je met je huisarts.
Ja, als je geen dagelijkse hormoonpieken en -dalen wil, kun je kiezen voor een van de volgende anticonceptiemethoden:
- Anticonceptiepleister (1 week anticonceptie, zelf aanbrengen)
- Anticonceptiering (1 maand anticonceptie, zelf inbrengen)
- Prikpil (één injectie per drie maanden, door de arts laten injecteren)
- Anticonceptiestaafje (3 jaar anticonceptie, door de arts laten inbrengen)
- Spiraaltje (5 tot 10 jaar anticonceptie, door de arts laten inbrengen)
- Sterilisatie (onomkeerbaar)